Lichenii formeaza covoare impresionante pe suprafata solului in zonele arctice, in jurul cercului polar Nordic, si cresc pe solul gol sau pietris, in pamanturi dure ale padurilor de conifere. Ei cresc in mod natural si sunt culesi manual de catre un personal instruit, pentru a sprijini refacerea ecosistemului pe cale naturala.
Potriviti pentru orice tip de spatiu, lichenii atrag privirile prin aspectul inedit si paleta de culori deosebite, iar utilizati corect si in conditii potrivite, pot rezista pana la 15 ani cu o minima intretinere.
1. Lichenii sunt plante antice
Exista peste 20000 de specii de licheni in intreaga lume. Desi, la exterior, par a fi un singur organism, acestia reprezinta o convietuire a doua organisme: alga verde sau albastra unicelulara si ciuperca pluricelulara.
Un alt fapt captivant despre licheni s-a descoperit prin utilizarea de catre experti a fosilelor disponibile pentru extrapolarea arborelui genealogic al ciupercilor si algelor care formeaza licheni. In urma compararii acestora cu varstele fosilelor de plante complexe, s-a ajuns la concluzia ca lichenii au aparut acum 250 milioane de ani, fiind considerati, pe buna dreptate, plante antice si fascinante.
2. Nu au radacini
Lichenii nu au radacini, tulpini sau frunze. In schimb, au rizoizi, care sunt structuri mici, asemanatoare parului, ce au ca functie principala ancorarea plantei la roca, scoarta sau sol.
In lipsa radacinilor, unele specii de licheni isi absorb substantele nutritive prin rizoizi, in timp ce altele isi iau mineralele si umezeala din ploaie sau apa din jurul lor prin textura lor absorbanta.
3. Sunt mai rezistenti decat par
Lichenii cresc in medii cu conditii meteo diferite, de la munti acoperiti cu zapada pana la deserturi fierbinti. De-a lungul timpului, diferite specii s-au adaptat pentru a supravietui in conditii extreme. Studiile au aratat ca cea mai scazuta temperatura pe care o pot fotosintetiza (transforma energia solara in hrana) este de aproximativ -15 grade Celsius, iar cea mai ridicata este de aproximativ 40 de grade Celsius.
In mediile fierbinti, o modalitate prin care acestia tolereaza caldura este de a trece in stare latenta, iar cand sunt deshidratati/uscati pot supravietui caldurii mult mai bine decat atunci cand sunt hidratati. Atunci cand sunt uscate, unele specii pot supravietui la temperaturi inalte de 100 grade Celsius si minime de -272 grade Celsius.
4. Rol esential in dezvoltarea de noi ecosisteme
Lichenii absorb apa precum un burete, folosindu-si spatiile dintre capilare pentru a o retine. Acest fapt ii protejeaza de precipitatiile abundente, ii ajuta sa mentina umiditatea in sol, precum si in jurul lor. Acest lucru permite, tototodata, altor plante sa prospere, precum cele din mlastini si paduri.
De asemenea, ei joaca un rol esential in dezvoltarea de noi ecosisteme, fiind printre primii colonizatori de plante in cazul unei defrisari masive sau incendii forestiere. Acestia restabilesc suprafata solului si retin apa, ajutand noi plante sa creasca.
5. Au efect asupra temperaturii
Lichenii pot influenta temperatura solului, incalzindu-l sau racindu-l, in functie de mediu.
In locurile fierbinti, ei pot proteja radacinile copacilor prin umbrire si solul de razele toropitoare.
In Arctica, au un efect opus asupra temperaturii, impiedicand caldura sa patrunda in sol, reducand viteza la care gheata se topeste si mentinandu-l rece pentru mai mult timp.
6. Unii licheni creeaza luminescenta
Unele specii de licheni s-au adaptat la conditiile vitrege, lipsite de lumina, crescand chiar si in pesteri.
Una dintre cele mai cunoscute specii de pestera este Schistostega pennata, care impresioneaza prin culoarea sa verde-smarald. Prin adaptarea in lipsa luminii, aceasta creeaza luminescenta, considerata speciala datorita efectului estetic deosebit.
7. Promoveaza biodiversitatea
Lichenii sunt componente importante ale vegetatiei in intreaga lume, reprezentand o parte esentiala a biodiversitatii in ecosistemele umede ale padurilor, zonelor umede, muntilor si tundrei.
Majoritatea zonelor populate de licheni ofera microhabitate care sunt esentiale pentru supravietuirea unei diversitati de organisme.
Folositi in decoruri interioare, in executia unor decoratiuni si tablouri cu licheni, ei au ajuns in topul preferintelor celor care isi doresc un colt de natura in casa sau la birou.