...

  store@adryiart.ro

DECOR LICHENI 1024x683

Ce sunt lichenii decorativi și cum se întrețin?

Înainte de toate merită să-ți fac un scurt rezumat asupra istoriei lichenilor decorativi. Ei au fost patentați ca și soluție decorativă de firma italiană Verde Profilo înființată în 2008. Ideea lichenilor decorativi i-a venit agronomului italian Stefano Laprocina, care a căutat soluții pentru a îmbina vegetația cu interiorul și exteriorul clădirilor contemporane, adică de a aduce în mediul urban natura, fără ca aceasta să necesite întreținere sau sisteme complexe de irigare. În 2009 a fost patentată ideea de a folosi licheni pe un suport, iar acest suport să fie mai departe montat pe pereți, produsul fiind denumit Mosswall. Desigur, după lansarea lor pe piață, comerțul cu licheni a crescut, iar firmele care au început să realizeze panouri similare cu licheni s-au înmulțit, deși cei de la Mosswall susțin că metoda lor este cea mai bună și cea mai ecologică posibilă.

Dar ce sunt lichenii? Sunt organisme vii care cresc exclusiv în mediu natural, deci nu pot fi cultivați în medii controlate, cum ar fi serele. Ei sunt o simbioză dintre o ciupercă și o algă, de aici și aspectul lor cu totul deosebit. Lichenii folosiți în decorarea interioarelor sunt recoltați din țările nordice, mai exact din tundră și da, din păcate noi oamenii, cam atentăm la hrana naturală a elanilor. Lichenii sunt de aceea scumpi și vor fi din ce în ce mai puțin accesibili financiar vorbind pentru că recoltarea lor din mediul natural se face acum foarte controlat, tocmai pentru a nu dăuna mediului.

Lichenii sunt la recoltare vii, dar ulterior ei sunt pur și simplu niște organisme stabile care-și păstrează structura, dacă au parte de un mediu cu umiditate cuprinsă între 40 și 60%.  După recoltare, sunt lipiți cu diverse tipuri de adezivi pe o suprafață suport, iar suprafața respectivă este mai apoi fixată acolo unde se dorește într-un spațiu interior. Dacă umiditatea scade sub 35%, atunci există riscul ca lichenii să devină rigizi, deci casanți, și să se degradeze.

Lichenii nu au nevoie de întreținere, fiind antistatici și având chiar proprietați antifonice, având în vedere structura lor. Ei rezistă fără niciun fel de mentenanță circa 10 ani, timp în care-și păstrează aspectul, textura și culoarea. Nuanțele lichenilor sunt obținute prin vopsire cu coloranți alimentari, care nu le afectează structura și textura. Nu trebuie niciodată poziționați direct în bătaia razelor soarelui și de asemenea nici în spații uscate, unde umiditatea riscă să scadă sub 35%. De asemenea, e bine ca ei să nu fie poziționați în spații strâmte, de trecere pentru că pot fi dezlipiți prin frecare.

În rest, imaginația fiecăruia este liberă pentru a-i folosi unde consideră fiecare, iar în acest articol puteți vedea diverse soluții aplicate de designeri și arhitecți, care după ce fac proiectele comandă pe bază schițelor lor firmelor specializate panouri sau structuri cu licheni decorativi. Deci, pentru amenajările interioare cu licheni aceștia se pot procura numai pe baza de comandă, iar prețul este calculat pe metru pătrat și este în jur de 500-700 euro pe metru pătrat. Daca sunteti in cautare de tablouri licheni, va asteptam pe magazinul nostru unde puteti gasi peste 300 de modele de tablouri lucrate manual.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *