LICHENI2 1024x683 1

Ce sunt lichenii stabilizati?

Decoratiunile din licheni stabilizati sunt un trend in materie de design care continua sa cucereasca iremediabil inimile iubitorilor de natura, arta si frumos.

Pot fi amplasate in orice incapere, intretinerea lor este foarte usoara si ofera oportunitati de a crea decoratiuni inedite, dincolo de ceea ce am putea realiza cu plantele traditionale.

Insa, ce sunt, mai exact, lichenii, si cum devin acestia plante decorative stabilizate, care ne incanta privirea de fiecare data cand le privim?

Ce este un lichen?

Pentru a intelege pe deplin ce sunt lichenii decorativi stabilizati, trebuie sa intelegem, mai intai, ce sunt lichenii. Acestia nu se aseamana cu nicio planta din regnul vegetal, iar, spre deosebire de muschi, lichenii nu au frunze, tulpini sau radacini. Totodata, muschii vin cu o textura densa si mai intensa, pe cand lichenii sunt mai pufosi, colorati si mai simplu de intretinut.

Un lichen reprezinta, in realitate, o ciuperca lichenizata, respectiv, doua organisme ce functioneaza ca  unitate stabila, unica. Acesta cuprinde o ciuperca (ascomiceta, sau, mai rar, bazidiomiceta) ce traieste intr-o forma simbiotica cu o alga (verde sau albastra) sau cianobacterie (in unele cazuri, ambele). Acest organismul dual se datoreaza faptului ca ciupercile, private de clorofila de pigment verde, sunt incapabile de fotosinteza.

Prin urmare, ele nu pot obtine energie luminoasa de la soare si nu isi pot constitui hrana sub forma de carbohidrati. In schimb, ciupercile trebuie sa gaseasca surse externe de hrana, absorbindu-si hrana din substante organice sau compusi cu continut de carbon precum carbohidrati, grasimi ori proteine.

Odata uscati, lichenii iau culoarea ciupercii, devenind gri. Uzi, acestia se transforma complet, datorita faptului ca celulele fungice din cortexul superior devin transparente, iar nuantele straturilor din alge sau cianobacterii pot straluci. Culoarea de verde luminos se datoreaza algelor verzi, in timp ce cianobacteriile sunt responsabile de nuanta de verde inchis, maro sau chiar negru.

Licheni stabilizati, pentru decoratiuni interioare

Lichenii folositi in design-ul interior sunt licheni adevarati, dar stabilizati. La maturitate, cand sunt complet dezvoltati, acestia sunt recoltati. Urmeaza, apoi, plasarea lor cu grija in recipiente speciale, cu solutie pe baza de glicerina si alte componente naturale. Impreuna cu solutia de conservare, acestea sunt complet aborbite de licheni, urmand procesul de rehidratare.

Colorizarea lichenilor se realizeaza cu ajutorul unor coloranti alimentari, determinand disponibilitatea acestora intr-o gama variata de culori ce permit crearea unor tablouri cu licheni si decoratiuni hand-made, unice, inedite. Prin procesul de stabilizare, 100% natural, se asigura mentinerea texturii si culorii organismelor vegetale pentru o perioada de 10-15 ani.

Asadar, lichenii decorativi stabilizati sunt licheni supusi unui proces de conservare pentru a li se opri cresterea si pentru a putea fi utilizati in scopuri decorative. Se aseamana la atingere cu muschii specifici zonei noastre, au ramurele tridimensionale dese si sunt moi, gasindu-se in peste 20 de culori deosebite, de la verde deschis la albastru arctic sau chiar rosu.

Avantaje licheni stabilizati

Lichenii integrati in decorarea tablourilor sau panourilor sunt 100% naturali. Se regasesc cel mai mult in zona nordica, in apropierea Cercului Arctic, prezenta lor in aceste zone certificand faptul ca aerul este foarte pur.

Lichenii sunt recoltati manual, prin rupere cu mare grija, de catre oameni special antrenati pentru aceasta, oferind multiple beneficii:

  • Aduc orice incapere la viata
  • Sunt cea mai inedita si sanatoasa metoda de design interior
  • Sunt disponibili in zeci de culori, conferind oricarei incaperi un aer modern
  • Nu necesita lumina, apa sau pamant, ingrijire ori cosmetizare
  • Sunt tratati in mod natural impotriva insectelor
  • Sunt antistatici (nu se depune praful pe ei) si ignifugati
  • Izoleaza foarte bine fonic (reduc zgomotul)
  • Reprezinta un bun indicator al umiditatii din atmosfera si pot preveni formarea igrasiei
  • Curata si purifica aerul incaperilor in care sunt amplasati.

Sub pragul normal de umiditate, acesti licheni stabilizati se pot usca, isi pot schimba culoarea si diminua volumul. Pentru a preveni aceste stari, pulverizati cu apa intreaga suprafata a plantei – astfel, isi va mari usor volumul, iar culoarea va fi si ea mai accentuata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *