Poate ca putini sunt cei care inca nu sunt familiarizati cu termenul de licheni stabilizati – folositi in crearea unor obiecte decorative spectaculoase.
Metoda de comercializare cea mai cunoscuta a organismelor vegetale este cea in recipiente sigilate, cel mai frecvent in pungi, care implica lipirea bucata cu bucata pe suport, cu un adeziv specific.
Insa, cati dintre noi s-au intrebat, oare, de unde provin lichenii si cum ajung sa aiba o valoare decorativa deosebita, atat in locuinte, cat si in spatii comerciale?
De unde provin lichenii stabilizati
Lichenii naturali folositi in tablouri si decoratiuni hand-made se regasesc cel mai mult in zona nordica, in apropierea Cercului Arctic, acolo unde este habitatul lor. Mai exact, in nordul Scandinaviei, unde cresc in mod natural, acoperind vegetatia din paduri si deservind ca sursa principala pentru reni.
Exista, insa, peste 20.000 de specii de licheni in intreaga lume, raspanditi in multe conditii de mediu. Ii putem regasi pornind de la zonele polare fara gheata pana la tropice, de la padurile tropicale pana la acele zone desertice lipsite de dune de nisip mobile. In schimb, exista doar cateva specii de licheni in mediul acvatic.
Suprafetele sau substraturile pe care cresc lichenii variaza, de la cele naturale – soluri, roci, lemne, scoarta/ramurile copacilor, spinarea vietatilor de mai dimensiuni din paduri – pana la cele realizate de mana omului – asfalt, beton, sticla, panza, metal (si asta, pentru a da doar cateva exemple).
Cel mai des utilizate sunt speciile de licheni intalnite indeosebi in partile de nord ale planetei noastre, care, insa, pot fi regasite chiar si in Arizona. Din cauza aspectului, ele pot fi confundate cu muschiul. Putem gasi aceasta planta in culori pale, respectiv, in nuante deschise de gri sau de maro, cu ramificatii tridimensionale si aspect pufos ce o recomanda cu succes in design-ul interior.
Licheni stabilizati, cu valoare decorativa deosebita
Lichenii sunt recoltati in momentul in care ajung la maturitate, cand sunt complet dezvoltati. Materia prima, adusa direct din paduri, este recoltata manual, cu mare atentie, pentru a nu le altera in vreun mod forma deosebita. Dupa indepartarea impuritatilor, sunt folositi diversi pigmenti alimentari, non-toxici, pentru accentuarea cromaticii si a esteticii din tablouri sau decoratiuni.
Lichenii decorativi trec printr-un proces de conservare cu ajutorul glicerinei si a rasinilor, astfel incat sa isi pastreze aspectul viu pentru o perioada cat mai indelungata. Solutiile sunt absorbite pana la reducerea completa a sevei, procesul de rehidratare fiind finalizat in cateva zile. Astfel, lichenii devin mai pufosi, colorati si usor de intretinut. In cazul in care umiditatea din incapere scade sub 40%, putem pulveriza cu apa lichenii pentru a-i hidrata, pentru a nu deveni rigizi/casanti si pentru a-si reveni imediat la forma lor initiala (pufoasa).
Decoratiunile si tablourile cu licheni de acest gen sunt usor de intretinut, avand un aer modern si estetic. Simpla lor prezenta in orice incapere aduce dupa sine o serie de avantaje – purifica aerul din incapere, sunt un bun indicator al umiditatii, sunt buni izolatori fonici, confera o stare generala de bine – iar ingrijirea si intretinerea lor e „floare la ureche” (nu necesita udare, cosmetizare sau lumina).
In timp, dupa aproximativ 10-15 ani, acesti licheni stabilizati vor intra in faza de imbatranire, iar pe masura ce plantele se vor usca si vor muri, aspectul lor uniform va fi inlocuit de unul pestrit. Insa, chiar si asa, trebuie sa recunoastem ca este o varsta mai mult decat respectabila pentru orice forma de finisare actuala, cu atat mai mult daca vorbim de combinatii estetice infinite, datorate paletei coloristice cu totul deosebite.