Acest articol poate explora procesul de utilizare a lichenilor in arta tablourilor, detaliind modul in care aceste organisme mici pot adauga textura si culori vibrante in designul interior.
In compozitia unor tablouri cu licheni, eleganta naturii se imbina armonios cu arta prin jocul culorilor vibrante si integrarea cu acuratete a lichenilor stabilizati. Iau nastere, astfel, peisaje impresionante, mesaje care ajung sa spuna o poveste, sau, pur si simplu, decoratiuni care complimenteaza estetic orice spatiu.
Formele unice, inedite, ale lichenilor, sunt puse in valoare prin nuante intense si compozitii armonioase, adaugand un accent puternic oricarei incaperi. De asemenea, varietatea speciilor reprezinta, de fiecare data, un avantaj pentru specialistii in design interior, care pot jongla cu combinatii infinite, datorita formelor inedite si paletei coloristice disponibile.
Aici, frumusetea naturii este accentuata cu succes gratie unui proces complex de culegere si conservare. Totul incepe prin recoltarea celor mai calitativi licheni care au atins maturitatea, in conditii optime, tinandu-se intotdeauna cont de respectarea mediului.
Inainte de a intra in camera de conservare, lichenii sunt sortati si pozitionati in jgheaburi, cu baza imersata, etapa in care seva lor se evapora – stand, totodata, intr-un amestec ecologic. Plantele sunt, apoi, clatite, uscate, supuse unui control final al calitatii si gata de utilizare. Astfel, lichenii isi pot pastra aspectul pe care l-au avut la recoltare, pana la 15 ani.
Procesul de utilizare a lichenilor in arta tablourilor
Lichenii au propriile particularitati de conservare in functie de materia prima, tipul de substrat, timpul, calitatea apei, temperatura conservatilor si cea ambianta. Odata finalizat procesul de conservare, lichenii sunt colorati cu pigmenti naturali, in peste 50 de nuante (culoarea lor initiala fiind un alb-crem cu o tenta usoara de verde).
Materia prima este procurata direct din mediul natural. Recoltarea se face manual, cu multa grija pentru mediu si, totodata, pentru pastrarea intacta a formei lichenilor. Dupa recoltarea lichenilor complet dezvoltati si procesul minutios de indepartare a impuritatilor, urmeaza plasarea tulpinilor in recipiente care contin o solutie speciala pe baza de glicerina si anumite componente naturale.
Procesul de rehidratare a lichenilor stabilizati este finalizat in cateva zile, solutia respectiva fiind absorbita pana la reducerea completa a sevei. Intrucat lichenii pot absorbi cu usurinta colorantii alimentari si solutia de conservare, disponibilitatea lor in ceea ce priveste paleta de culori este una generoasa.
Prin accentuarea cromaticii, unde sunt utilizati pigmenti alimentari, nontoxici, se obtin rezultate impresionante, caracterizate prin zeci de culori cu efect stimulativ. Gratie unui procedeu de stabilizare 100% natural, se asigura mentinerea culorii si texturii pana la 15 ani. Asa sunt transformati lichenii vii (la recoltare) in organisme stabile care isi mentin structura si forma.
In cele din urma, lichenii stabilizati sunt lipiti cu un adeziv pe o suprafata suport, fixata, ulterior, in spatiile dorite. Pentru pastrarea coloritului si naturaletii, este important ca aceste tablouri cu licheni sa fie amplasate in spatii aclimatizate adecvat, ferite de temperaturi ridicate sau de lumina lampilor cu halogen.
Desi stabilizati, lichenii pot deveni rigizi si casanti cand umiditatea din incapere scade sub 40%. Cu toate acestea, ei isi recapata culoarea si volumul daca se intervine prin pulverizarea usoara a apei pe intreaga suprafata a plantei. Pe langa aerul modern si estetic, decoratiunile cu licheni sunt usor de intretinut, iar simpla lor prezenta in incapere aduce o serie de avantaje – purifica aerul, vin cu un impact psihologic benefic prin reduerea nivelului de stres, cresc productivitatea si creativitatea.
Citeste si ..Istoria lichenilor stabilizati