...

  store@adryiart.ro

panouri

Tot ce trebuie sa stiti despre panourile decorative din muschi si licheni

Panourile din muschi si licheni decorativi se vor numara printre cele mai versatile si captivante elemente de design interior in urmatorii ani. Oamenii petrec acum mai mult ca oricand timp in spatii interioare, iar integrarea panourilor verzi va castiga tot mai mult teren in fiecare an.

In afara de estetica, aceste opere de arta moderne vin cu multe beneficii, motiv pentru care, in acest articol, vom acoperi toate informatiile necesare despre panourile decorative din muschi si licheni, care va vor ajuta sa le intelegeti mai bine succesul in design-ul interior.

Ce este un panou decorativ din muschi si licheni?

Panourile decorative sunt alcatuite din muschi conservati si licheni stabilizati, montati pe placi speciale de suport sau panouri decorative destinate spatiilor comerciale sau rezidentiale. Multi sunt tentati sa creada in mod eronat ca aceste panouri sunt „vii”, cand realitatea este cu totul alta.

Muschiul/lichenul stabilizat este un muschi/lichen 100% natural, care nu mai este viu, dar a fost conservat cu grija printr-un proces ecologic, complet non-toxic, care il ajuta sa isi pastreze aspectul, prospetimea si mirosul pentru multi ani, fara a avea nevoie de pamant, apa sau lumina. Nu sunt produse daune ecologice in timpul conservarii chimice, iar muschiul/lichenul este tratat termic in scopuri decorative sigure. Panourile decorative sunt realizate manual, procedeu identic de realizare a tablourilor cu licheni.

Principalele caracteristici pe care trebuie sa le cunoasteti despre panourile decorative din muschi si licheni includ:

  • Panourile decorative din muschi si licheni pot veni sub orice forma si dimensiune, permitand o mare libertate de personalizare si creativitate.
  • Speciile de muschi utilizate in compozitia panourilor decorative sunt urmatoarele: covor de muschi, muschi de ren, muschi bombat, muschi plat, muschi feriga.

Panouri din muschi si licheni stabilizati VS. Panouri „vii”

Spre deosebire de panourile din muschi si licheni decorativi, panourile vii sunt construite din plante vii, care continua sa se dezvolte. Acest lucru inseamna ca ele au nevoie de iluminare constanta, udare si taiere. Cu toate ca panourile vii au multe beneficii, cele din muschi/licheni decorativi, stabilizati, reprezinta o mai buna optiune pentru persoanele cu un buget mai mic si cunostinte despre plante.

Avantajele panourilor din muschi/licheni conservati fata de panourile cu plante vii includ:

  • Nu necesita udare sau sisteme de irigare complexe
  • Nu exista pamant care sa necesite fertilizare
  • Nu exista o crestere care sa necesite taiere, cosmetizare
  • Nu au nevoie de iluminare
  • Sunt rezistente la schimbarile de temperatura din interior (aer conditionat si incalzire).

Panouri din muschi si licheni stabilizati – Beneficii

Panourile decorative din muschi si licheni stabilizati fac mai mult decat sa adauge o nota moderna si eleganta de design interior. Ele ofera, de asemenea, multe alte avantaje nebanuite, precum:

1. Crearea unei conexiuni interioare cu natura

Introducerea elementelor naturale in designul interior poate contribui la crearea unei conexiuni interioare cu natura. Designul biofilic in trend a adus panourile din muschi decorativi in lumina reflectoarelor, iar decoratorii profesionisti se concentreaza, in prezent, pe incorporarea modelelor inspirate din natura pentru a promova acel sentiment de seninatate care poate fi descoperit doar in exterior.

2. Reducerea nivelului de zgomot

Panourile decorative din muschi sunt o metoda naturala excelenta pentru absorbtia undelor de sunet, atenuand eficient nivelurile de zgomot. Acest lucru le face deosebit de eficiente pentru casele sau spatiile comerciale din mediul urban. Coeficientii de reducere a zgomotului (NRC) sunt utilizati pentru masurarea atenuarii sunetului. Ratingul variaza de la 0 la 1. Un NRC de 0 arata ca produsul nu absoarbe niciun sunet, in timp ce un NRC de 1 inseamna ca produsul absoarbe tot sunetul. Cu cat NRC este mai mare, cu atat produsul absoarbe mai bine zgomotul. Panourile decorative din muschi de ren sunt cunoscute ca avand un NRC de 0.9, ceea ce le face una din cele mai bune optiuni de absorbtie a zgomotului din jur.

3. Mai putina intretinere

Panourile din muschi/licheni stabilizati necesita o intretinere semnificativ mai mica decat panourile decorative din plante vii. Nu trebuie sa va faceti griji cu privire la udare, fertilizare sau tundere, deoarece acestia nu cresc. Daca nu aveti suficient spatiu pentru amenajarea unui loc verde sau sunteti prea ocupati sa oferiti plantelor ingrijirea necesara, atunci panourile din muschi sunt o optiune excelenta. Nu au nevoie decat de putina atentie pentru a le mentine sanatoase si vibrante pentru o perioada mai lunga de timp.

4. Cresterea capacitatii de concentrare si a productivitatii

Un studiu realizat de Universitatea Twente, in colaborare cu CBRE, a demonstrat ca plantele au un impact pozitiv cuantificabil asupra cognitiei si productivitatii. In timpul studiului, participantii au fost dusi intr-un loc mediu de lucru mai sanatos, cu plante mari. Rezultatul a fost unul destul de surprinzator, avand in vedere faptul ca performanta angajatilor a crescut cu 10%.

5. Imbunatatirea sanatatii si starii generale

Pe langa faptul ca panourile din muschi/licheni ajuta la cresterea cognitiei si a productivitatii, acestea contribuie la reducerea nivelului de stres si anxietate al oamenilor. Conform studiului mai sus mentionat, 78% dintre participanti s-au simtit mai fericiti si mai putin anxiosi. 76% s-au simtit mai energici, iar 65% s-au simtit mai sanatosi. Acest lucru este valabil pentru toate spatiile interioare dotate cu panouri din muschi stabilizati, precum restaurante, birouri si locuinte.

6. Imbunatatirea controlului termic

Muschii si lichenii conservati din compozitia panourilor decorative pot contribui in mod activ la reglarea naturala a umiditatii din incapere, prin absorbtia excesului de umiditate. De asemenea, pot  produce umiditate intr-o camera cu aer prea uscat, mentinand nivelul de umiditate din interior intre 40% si 60%.

7. Perioada de viata indelungata

Muschii si lichenii stabilizati, conservati, isi pot pastra proprietatile pana la 10-15 ani. Asta inseamna ca nu veti mai fi nevoiti sa inlocuiti plantele pierdute, asa cum o faceati in trecut. Va puteti bucura de un verde natural, sanatos, pe tot parcursul anului, an dupa an.

8. Economia de spatiu

Panourile din muschi si licheni decorativi pot fi proiectate in orice forma sau dimensiune. Acestea sunt perfecte pentru valorificarea peretilor in spatiile mici sau in zonele cu trafic intens, care sunt predispuse la deteriorare.

9. Protejarea mediului inconjurator (eco-friendly)

Datorita procesului de conservare ecologic, ingrijirii fara intretinere si perioadei de viata indelungate, muschii si lichenii decorativi au o amprenta de carbon mult mai redusa in comparatie cu plantele vii si artificiale.

Panourile decorative din muschi stabilizati ofera creativitatea unor adevarate opere de arta, prospetimea plantelor vii si confortul plantelor artificiale. Ele sustin teoria biofiliei de a aduce natura in interior, de a crea o legatura cu natura si de a imbunatati starea generala de bine.

Speram ca acest articol v-a ajutat sa intelegeti tot ce trebuie sa stiti despre panourile decorative din muschi si licheni stabilizati. In perioada urmatoare, acestea vor cantari foarte mult in designul interior. La AdryiArt, va putem ajuta sa creati panouri decorative din muschi si licheni perfecte pentru compania sau casa dumneavoastra. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *