...

  store@adryiart.roDESPRE LICHENI, MUSCHI SI PLANTE CONSERVATE

Lichenii si muschii stabilizati sunt plante 100% naturale, ce cresc in padurile din tarile nordice.

Lichenii si muschii sunt supusi unui proces de stabilizare, pentru a rezista pana in 10 ani, daca sunt pastrati in conditii optime.

Culoare lor de baza este gri sau maro, iar dupa stabilizare se pot vopsi cu ajutorul coloratilor alimentari, in mai mult de 30 de culori.

Lichenii si muschii fiind totusi plante naturale, dimensiunea, textura si culoarea lor poate varia.

AdryiArt – lucreaza doar cu plante naturale, conservate de calitate PREMIUM, marca Canopy si Verdissimo (producatori recunoscuti in intreaga lume).

Lichenii si muschii nu au nevoie de intretinere speciala: nu se tund, nu se uda, nu atrag praful. Totusi, trebuie pastrati la o umiditate optima de 45-65%, feriti de razele solare, nu se expun in exterior si deasupra surselor de caldura: calorifer, cuptor, clima, semineu, etc. Temperatura optima de pastrare este intre 15-30 grade Celsius.

Au un miros specific, preluat din mediul lor natural (padure), dar care va disparea in timp, in functie de cat de des este aerisit spatiul unde sunt expusi, si de marime.

Ce sunt lichenii stabilizati si cum se ingrijesc

Amenajarea cu licheni stabilizati. Un curent care trezeste, an de an, curiozitatea tot mai multor persoane interesate de o decorare naturala si, in acelasi timp, moderna. Si tu, probabil, ca ai vazut diverse aranjamente cu licheni decorativi si muschi stabilizati care ti-au „furat” privirea. Cel putin in imagini, daca nu pe viu. Sau poate chiar te gandesti sa achizitionezi un tablou cu licheni spectaculos, din ce in ce mai prezent in amenajarile interioare.

Un lucru este cert. Lichenii dau personalitate oricarei incaperi si „vin la pachet” cu avantaje semnificative comparativ cu plantele traditionale. De fapt, ei nu se aseamana cu nicio planta din regnul vegetal, fiind lipsiti de frunze, tulpini si radacini.

Ce sunt lichenii?

Atat lichenii, cat si muschii, sunt plante non-vasculare, prezente pe toate continentele, ce convertesc dioxidul de carbon in oxigenul vital tuturor, prin fotosinteza. Lichenii sunt plante vii, formate din simbioza unei ciuperci si a unei alge sau cianobacterii, ce pot coloniza scoarta copacilor, rocile expuse sau crusta biologica a solului.

In lume, ei sunt folositi ca hrana pentru oameni, ca de altfel, ca sursa de coloranti si medicamente. Totodata, bogati in vitaminele A si B, lichenii asigura doua treimi din aprovizionarea cu hrana pentru renii din zonele nordice indepartate si caribu. Recoltarea lor din natura (lichenii cresc exclusiv in mediul natural, 3-5 mm pe an) se face controlat, pentru a avea timp sa se refaca si pentru a nu dauna mediului.

Ce sunt lichenii stabilizati?

Lichenii stabilizati sunt plante naturale ajunse la maturitate, supuse unui proces de conservare cu scopul de a le fi stopata cresterea si de a putea fi utilizati in scopuri decorative. Procesul special de conservare este complet non-toxic, fiind bazat pe apa, colorant alimentar si glicerina.

Seva naturala a lichenilor este inlocuita cu aceasta substanta pe baza de glicerina, iar dupa procesul de conservare urmeaza colorarea lor cu pigmenti naturali deosebiti (culoarea initiala fiind un alb-crem).

Odata finalizati acesti pasi, lichenii pot fi folositi in scop decorativ.

Cum arata lichenii si muschii stabilizati?

Un tablou cu licheni si muschi stabilizati, plati sau bombati, cu plante naturale stabilizate, arata spectaculos, nu-i asa? Colorantul folosit permite crearea a peste 20 de nuante, de la verde deschis la albastru arctic sau chiar rosu ori portocaliu. Lichenii stabilizati au ramurele tridimensionale dese, sunt moi si se aseamana cu muschii specifici zonei noastre.

Cum se ingrijesc decoratiunile din licheni, muschi si plante stabilizate?

Intretinerea este una minima, iar cu putina grija, oricine se poate ingriji de bunastarea lor. Ingrijirea lichenilor, a muschilor si plantelor stabilizate depinde de foarte putini factori, si anume:

• Umiditate in camera de 45% – 65%. Poti masura nivelul de umiditate din camera in care urmeaza sa pui lichenii folosind un higrometru (umidometru), iar un dezumidificator ajuta atunci cand aceasta depaseste 65%.

Daca umiditatea scade sub 40%, lichenii devin casanti. In acest caz, iti recomandam sa muti decoratiunile intr-un mediu umed (baie) pentru a le creste nivelul de umiditate. In cazul decoratiunilor care nu pot fi mutate, se recomanda pulverizarea in aer a unei cantitati mici de apa, de preferat de la distanta, si nu direct peste ei.

Muschi si plantele stabilizate sunt mai rezistente la umiditate, ca si in cazul lichenilor dar de preferat este totusi sa respecti umiditatea recomandata.

Daca umiditatea creste peste 65% exista riscul sa apara mucegaiul. Lichenii si muschii absorb umiditatea din aer, dar in cazul unei umiditati excesive poate aparea mucegaiul.

Recomandam ca plantele stabilizate sa nu fie atinse in mod excesiv.

• Temperatura aerului. Fie ca vorbim de o decoratiune sau un tablou cu licheni, muschi si plante stabilizate, ambele pot fi tinute la temperatura camerei. Iti recomandam sa-i amplasezi pe rafturi ale mobilei, pereti sau oricare alt loc ferit de o sursa de caldura de aer rece (calorifer, semineu, aparat de aer conditionat, ventilator, lumina directa a soarelui, lumina lampilor cu halogen, etc.) care ar putea bate direct in planta stabilizata. In caz contrar, lichenii vor fi deshidratati rapid, iar durata lor de viata va fi una scurta.

Prin respectarea acestor conditii minime de pastrare, aranjamentele cu licheni decorativi si muschi stabilizati pot trai pana la 10 ani fara probleme. Mai mult decat atat, ei nu au nevoie de pamant sau de apa, nu atrag insectele, nu au nevoie de ghiveci sau lumina, nu se aspira si nu trebuie tunsi.

In schimb, integrarea unui tablou cu licheni sau a unei decoratiuni cu licheni decorativi si muschi stabilizati in casa sau la birou curata si purifica aerul,  incanta sufletul, reducand stresul si starile depresive.

Decoratiunile cu licheni, muschi si plante stabilizate nu se expun in exterior.

Garantia produselor

Produsele comercializate de catre www.adryiart.ro sunt compuse din materiale naturale stabilizate, incadrate in categoria de materiale perisabile.

Legea nr. 449/2003 (modificata prin Ordonanta 9/2016 la 28.02.2016) prevede ca toti comerciantii sunt obligati sa ofere garantie comerciala pentru produsele comercializate, cu exceptia produselor perisabile (produse care incadreaza inclusiv decoratiunile confectionate din plante si materiale vegetale). 

Rezistenta in timp a tablourilor si a decoratiunilor cu licheni, muschi si plante stabilizate este direct influentata de conditiile din incaperea in care sunt expuse. In calitate de vanzatori nu avem control asupra mediului in care o sa fie expuse produsele achizitionate de pe www.adryiart.ro.

Suntem mereu prezenti sa va oferim sfaturi si recomandari, care sa va ajute sa va bucurati pe o perioada indelungata de aceste produse.

CONTACT